7 Şubat 2015 Cumartesi

Maydanoz Time : Ben - Gogol'un Bir Delinin Hatıra Defteri Oyunu

Herkese merhabalar efenim.Daha şimdi yeni girdim yurda ve gelir gelmez fotoları yükleyip günün 2.postu olan Ben postunda bu akşamki etkinliğim olan tiyatroya gittim okuldaki tiyatro grubundan arkadaşlarla.Gogol'un tarzı Çehov'a çok yakın olduğu için bu oyunu izlemenin bize faydası dokunacağını düşündük.(Evet Çehovdan Kolaj bir oyun oynayacağız bunlardan çok yakında daha ayrıntılı bahsedicem.)Oyun hakkında gitmeden önce pek bir bilgi edinemedim maalesef edinmiş olsaydım minik sahneyi görünce bu kadar şok olmaz ve oyunun tek kişilik olduğunu bilir başka oyuncu çıkacak mı acaba diye beklemezdim tabi bu benim akılsızlığım oldu.Oyun toplamda 66 dk sürdü ve deli adamı oynayan Kartal Can Ermiş çok güzel bir performans sergiledi.Ekip oyunlarına göre daha zordur sahnede tek kişi olmak bence tiradı unuttun mu pas verebileceğin kimsede olmuyor maalesef ama oynayan arkadaş oldukça iyiydi alıp götürdü resmen seyirciyi.

Gogol'un 1842 yıllı eserinden sahneye uyarlanan "Bir Delinin Hatıra Defteri" Toplumun hiyerarşisi içerisinde bulunduğu çevre tarafından sürekli aşağılanan, dışlanan, ötekileştirilen 7. derece bir devlet memurunun deliliğe giden yolunu anlatıyor.

"Kaybediyoruz ve eziliyoruz mevkilerinin altında. Öfkemiz gizli şimdi satır aralarında ve hıncımız ve dünyamız... Aslında sizlerin görmediği, görmekten kaçındığı ama hep içinizde olan, bir yerlerde saklanıp en ufak bir itmeyle ortaya çıkan kelimeler dökülüyor dudaklarımızdan. Onların parlak salonlarına, para kasalarına, mevkilerine ve sevgilerine çok uzak kelimelerimiz. Bir delinin izleri değildir oyunumuz, deliliğe giden yolda, gözlerinize, kulaklarınıza, beyinlerinize, bedenlerinize aldığımız notlardır."





Bu resmi tiyatrodan arkadaşlarımı beklerken heyecandan çektim oldukça heyecanlı bir sırıtma var yüzümde gördüğünüz gibi(!) çünkü Balıkesir'de ilk defa tiyatroya gidiyorum böyle etkinlikler zaten yüz yılın başı oluyor onlarda kaçmazdı yani!


Şubat ayı programını da aldım önümüzdeki zamanlarda çocuk oyunları var onun dışında 28 Şubat 'ta (yanılıyorsam) yine bir yetişkin oyunu var kısmetse ona da gitmeyi planlıyorum.10 Tl öğrenci ve böyle güzel etkinlikler için bedava bence! Bu arada SeK'in Karamel Macchiato'su olduça güzeldi tatmasını tavsiye ederim!


Tiyatroda ekibinden arkadaşlar görüntüler biraz bozuk çünkü oyun başlamak üzereydi o yüzden üstünkörü çekebildim fotoları...

3 yorum:

  1. Zamanınızı ayırıp oyunu izlediğiniz için ve yaptığınız güzel yorumlar için teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil
  2. Biz çok teşekkür ederiz Balıkesir Üniversitesi Tiyatro ekibi olarak çok zevk aldık sizi izlerken :)

    YanıtlaSil
  3. Ne mutlu bizlere, tekrar teşekkürler. :)

    YanıtlaSil

Kitap - Bir Kutup Ayısının Anıları Yoko Tawada

 Herkese merhabalar efenim, Yoko Tawada'dan daha önce Tokyo'nun Son Çocukları diye distopik bir hikaye okumuş ve bunu sizinle paylaş...