11 Temmuz 2018 Çarşamba

Kitap - Dr. Jekyll ve Mr. Hyde ve Diğer Fantastik Öyküler Robert Louis Stevenson

Herkese merhabalar efenim ...

Eğer bu kitabı okumak gibi bir niyetiniz varsa bence bu kitabı değil de Dr.Jekyll ve Mr.Hyde tek hikayesinin anlatıldığı kitabı okuyun çünkü bence diğer fantastik öyküler bir halt etmez ve okumaya da değmez hem akmıyor hem kitap elinizde gereksiz yere uzadıkça uzuyor hem de size hiç bir şey katmadığı gibi çokta bir şey anlamıyorsunuz o yüzden ben sadece ilk hikayeden bahsedicem size.

Normalde kişilik bozukluğunu ilk anlatan kitaplardan biri olduğu için psikoloji tarihinde de önemli ve ünlü bir yere sahip bir kitap aslında o yüzden kitabın ismini çok fazla duydum hatta ismiyle aynı olan bir Kore dizisi de vardı hatırlarsanız genelde çift kişilikli insanların idolü olan bir tiptir.Ama kitabı okuduğunuz da bunun bir psikolojik öykü değil de fantastik bir öykü olduğunu anlıyorsunuz o yüzden biraz hayal kırıklığına uğradım maalesef daha fazla spoiler vermek istemiyorum :)

Dr. Jekyll ve Mr. Hyde ve Diğer Fantastik Öyküler, Steven­son’ın üç öyküsünü bir araya getiriyor. Yazarın gördüğü bir rüyadan esinlenerek kaleme aldığı “Dr. Jekyll ve Mr. Hyde”, gotik edebiyatın köşetaşlarından biridir. Biri doktor, diğeri psikopat bir katil, iki farklı ruhu aynı bedende yaşayan bir adamı anlatan öykü, psikiyatrinin temel konularından biri olan kişilik bölünmesi sorununu işler. 

Bilime hizmet kisvesi altında, para ve iktidar hırsıyla sı­nır tanımayan genç cerrahları anlatan “Ceset Hırsızı” gerçek bir olaydan kaynaklanıyor. “Olalla” ise aşk, gizem ve sömürü motiflerini incelikle bir arada örüyor.

Kötülüğün ve özyıkımın insanın doğasında var olduğuna inanan Stevenson’ın öyküleri, XIX. yüzyılın baskıcı ortamında, bireyin mutluluğuna da sefaletine de kayıtsız kalan bir dönemin ürünleri olarak şekillenmiştir. Her açıdan köşeye sıkışmış insanın çaresizliğini yansıtan bu öyküler, bölünmüş benliklerin içsel belirsizliklerini estetik düzleme taşır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Romantik Film : Set It Up

 Herkese merhabalar efenim, Dünde dediğim gibi hafta sonu tatilimde izlediğim filmlerden biri de Türkçe adıyla Patronlara Tuzak olarak Netfl...