9 Ağustos 2020 Pazar

Kitap - İzmir Kitap Kulübü İle Temmuz Ayı Kitabı Saatleri Ayarlama Enstitüsü A.H Tanpınar

Herkese merhabalar efenim,

Hayat bir şekilde devam ediyor.Kitap kulübümüzde elbette.Gerçi bu korona olaylarından beri çok fazla kendimi veremedim bu kulübe tabi seçilen kitapların ve toplantıların zoom üzerinden yapılmasınında bir etkisi var elbette.Bu durumun kulüp yöneticileri de farkında olmalı ki en azından kitap seçme yöntemine bir dur dediler ve katılımcıların seçmesi yerine kendilerinin belirlediği daha hafif ve çabuk okunan,yormayan kitaplardan 3 tane seçip oylamaya koydular.Dün akşam Temmuz ayının son toplantısı vardı ama kafam biraz bozuk olduğu için katılmak istemedim ona o yüzden inşallah Ağustos ayına diyelim.

Bu ay ki toplantıya katılmamın aslında bir sebebi de kitabı tam olarak bitirememiş olmam.Tanpınar'dan okuduğum ilk romandı aslında ve hep Çok Satanlarda yer aldığı için okumak içinde heveslenmiştim ama içinde çok fazla Osmanlıca kelimesinin olması ve kitabın anılardan oluşşsa da aşırı ilginç şeylerden oluşmadığı için dikkatimi verememiş olmam kitabı yarım bırakmama sebep oldu çünkü bir yerden sonra içim şişti resmen daha fazla devam ettirmek istemedim.

İmparatorluktan cumhuriyete geçiş döneminde Türkiye’nin yetiştirdiği en büyük şair ve yazarlardan olan Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Saatleri Ayarlama Enstitüsü adlı eseri, modern Türk romanının kilometre taşları arasında yer alıyor. Yazarın büyük ses getiren Huzur adlı yapıtından sonra ikinci romanı olan Saatleri Ayarlama Enstitüsü, dönem Türkiye’sinin bir yansıması olarak günümüzde de edebi ve tarihi değerini koruyor.

Tanpınar’ın Edebi Dehasının Bir Yansıması

Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatında sıklıkla ele alınan Doğu - Batı kültür çatışmasını işleyen Saatleri Ayarlama Enstitüsü, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın usta kalemiyle benzersiz bir değer kazanıyor. Modern Türk edebiyatının en güçlü örneklerinden olan eser, ilk yayımlandığı 1961 yılından günümüze pek çok baskısıyla geniş bir kitleye ulaşıyor. Eleştirel bağlamda güncelliğini bugün de koruyan Saatleri Ayarlama Enstitüsü; ışık tuttuğu toplumsal sorunlarla ülkemizde sadece Türk edebiyatına değil, sosyal bilimlerin birçok dalına da kaynak oluşturuyor.

Bir Hayat Hikayesiyle Temsil Edilen Toplum Tarihi

Saatleri Ayarlama Enstitüsü’nün olay örgüsü, fakir bir ailede büyüyen ve saatlere büyük bir ilgi duyan Hayri İrdal adlı genç bir adamın çevresinde şekilleniyor. Kalabalık bir şahıs kadrosuna sahip olan romanda, başkahraman Hayri İrdal’dan sonra en baskın karakteri ise Halit Ayarcı oluşturuyor. Öyle ki başkahraman da kendi yaşamını, Halit Ayarcı ile tanışmadan öncesi ve sonrası olmak üzere iki farklı şekilde değerlendiriyor.

“Büyük Ümitler”, “Küçük Hakikatler”, “Sabaha Doğru” ve “Her Mevsimin Bir Sonu Vardır” adlı dört bölümden oluşan romanın ilk kısmında Hayri İrdal, çocukluğundan başlayarak yaşamını ayrıntılı bir şekilde okurla paylaşıyor. Halit Ayarcı ile eserin ikinci bölümünde tanışan başkahraman, sonrasında onunla birlikte Saatleri Ayarlama Enstitüsü’nün temellerini atıyor. Eserin son bölümünde ise enstitünün beklenmedik akıbeti, o dönemden günümüze devam eden sorunların bir habercisi olarak okurlarını düşünmeye sevk ediyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kitap - Ateşin Varisi Sarah J. Maas

 Herkese merhabalar efenim, Çookk uzun bir aradan sonra Cam Şato serisinin 3.kitabı olan Ateşin Varisi kitabına başladım.3.seriden itibaren ...