20 Kasım 2018 Salı

Bilim Kurgu Filmi : Blade Runner Serisi

Herkese merhabalar efenim ...

Romanı Philip K. Dick tarafından 1968’de yazılmış ve ilk filmi Ridley Scott tarafından 1982’de çekilmiş olan Blade Runner serisi var bugün film postumuzda.İzlemesi de anlaması da biraz zahmetli film 2 filmde ve bence ilk film 30 yıl sonra çekilen devam filminden bin kat daha iyi.Bence benim şu aralar en sevdiğim ve unutamadığım efsane oyunlar içinde yer alan Ditroit Become Human'nın esin kaynağı olan bir film.Yapay zeka robotların artık insanlardan ayırmanın neredeyse imkansız olduğu distopik bir dünyada geçen olaylar.Bir dedektif var (aynı oyundaki gibi) ve bir takım robot-insan cinayetlerini araştırıyor olaylar sonradan çok farklı yerlere gidiyor elbette ama ana mesaj hiç değişmiyor : Yapay zekaya bilinç verilmeli mi ? İnsan olmak ne demek ?  Oyunda film de çok güzel bir şekilde bu 2 soruyu sorguluyor ve olaylar varoluşsal bir boyut kazanıyor.Filmi beğenmeyen de anlayamadan da çok fazla.Biraz birikime ihtiyacımız var o yüzden eğer film hakkında soru işaretleri kafanızda oluşursa diye Barış Özcan'nın Film İnceleme videosunun olduğu linki de hemen alta bırakıyorum :) Bazı filmleri izledikten sonra yorum okumak ya da film incelemesi izlemek gerekiyor :)

https://www.youtube.com/watch?v=ZWxqQ7MZM7Y


1-Blade Runner

Uzaydaki bir madende çalışan androidler, kaçıp dünyada rehine alıyorlar. Rick Deckard (Harrison Ford)'ın işi onları bulup yok etmektir. Kaçanları ararken, anroidlerle insanları biribirinden ayırmak zorundadır. Aramaları sırasında kopya insanları, yani androidleri yapan şirket Tyrell Corporation hakkında gizli bilgiler elde ediyor.

Görsel olarak muhteşem, yoğun aksiyon sahnelerine sahip ve yapımından bu yana güçlü bir etkiye sahip olan Ridley Scott'ın Bladerunner'ı, uzatılmış ve daha önce asla görülmemiş özel efektlere sahip Son Versiyon'u ile karşınızda. 21.Yüzyıl Dedektifi Rick Deckard rolünde Harrison Ford erkeksilik ve incinebilir bir varlıkla bu tarz sahibi kara gerilime imza atıyor. İleri teknoloji bir dünyada şehrin dışında ve sosyal dejenerasyonla dolu bir gelecekte Deckard, kaçak ve katil replikaların peşindedir - ve kısa süre içerisinde ruhunu teslim edeceği esrarengiz bir kadına doğru yol almaya başlamıştır.

Thumb p64ttbzgcelxqhpamwmdhkwjlh2

2-Blade Runner 2049 

2019 yılında geçen ilk filmde, Tyrell gibi devasa üretici firmalar Replikant isimli, dış görünüm olarak insan türünden ayırt edilemeyen robotlar üretiyorlardı. Dünya dışı kolonilerin tehlikeli ve illegal işlerinin halledilmesi için kullanılan bu robotlar, Blade Runners isimli özel polisler tarafından yakalanmaktaydılar. Bu film ise ilk filmden 30 yıl sonrasını konu alıyor. Yeni bir Blade Runner olan Polis Memuru K (Ryan Gosling), toplumu kaosa sürükleme potansiyeline sahip, uzun süredir gömülü kalan bir sırrı ortaya çıkarır. K’nin bu keşfi, onu 30 yıldır ortada olmayan eski Blade Runner Rick Deckard’ı (Harrison Ford) bulmaya yönlendirir.

Thumb otppdltuoe0sicmbiuvseiu0zay




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Komedi Filmi : The Blackening

 Herkese merhabalar efenim, Benim gibi ofansif Amerika mizahını biliyor ve seviyorsanız beğeneceğiniz bir film.Çok fazla Amerika mizah kültü...