12 Nisan 2018 Perşembe

Gerilim Film - The Shinning

Herkese merhabalar efenim ...

Nostalji film kuşağında bugün Türkçe'ye  "Cinnet" olarak çevirilen ve Psikolojik-Gerilim türünün atalarından olarak sayılan The Shinnig filmi var.Tam bir Jack Nicholson oyunculuğu izleme filmi de diyebiliriz.Tabi dahi yönetmen Kubrick'inde Stephen King'in romanını beyaz perdeye uyarlama şekli de enfes diyebiliriz.Bu arada King filmi izleyip beğenmemiş ve kendi bir dizi şeklinde çekmiş kafasına göre ama seyirci de onun yaptığını beğenmemiş ki haklıda burada bir Kubrick harikası var King lütfen !

Neyse efenim.Aslında film sahne sahne üzerine sayfalar yazılacak derinlikte bir film.Bir çok sahnede açıkça "Amerika" eleştirisi var ama ben izlerken bazılarını anlayabildim gerisi için sözlüklerden yararlandım.Cidden çok derinliği olan bir film.Eğer araştırarak izlemezseniz çok havada kalacak hatta çoğu kişiye de saçma bir korku filmi gibi gelicek.Ki korku filmi de değil türü Psikolojik-Gerilim.Kubrick'in kendine has sinema çekimleri ve dekor kullanımı... Film baştan sona resmen bir sanat.Tek sevmediğim şey başrolde ki kadın ve onun lanet olası oyunculuğu oldu.Küçücük çocuk bile harika bir oyunculuk performansı yaşatırken Shelley Duvall'in oyunculuğu çoook vasat ve samimiyetsiz kalmış.Bence Kubrick onu sırf tipi dolasıyla seçti.Çünkü kadının tipi tam bir "korku filmi kadın tipi" diyebiliriz.

Shelley Duvall cinnet ile ilgili görsel sonucu

Stephen King’in romanından Stanley Kubrick’in elini atarak sinemaya aktardığı film, klasik filmler arasında kült sayılan bir psikolojik gerilim filmidir. Yazarlık yapan Jack Torrance (Jack Nicholson) Overlook isminde bir oteli satın alır. Ailesi ile birlikte otele yerleşirler. Jack’in doğaüstü psikşik yetilere sahip ufak oğlunun, zamanla otelde yalnız olmadıklarının farkına varmasıyla ve bu konuda ailesini inandırmaya çalışması onların olağan dünya ile fantastik bir dünya arasında sıkışmasına sebep olur. Kar fırtınasının çıkması ile aile otelde mahsur kalınca Jack yavaş yavaş aklını kaybetmeye başlar.


Cinnet : Afis

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kitap - Bir Kutup Ayısının Anıları Yoko Tawada

 Herkese merhabalar efenim, Yoko Tawada'dan daha önce Tokyo'nun Son Çocukları diye distopik bir hikaye okumuş ve bunu sizinle paylaş...