29 Ağustos 2023 Salı

Kitap - Sürücü Koltuğu Muriel Spark

 Herkese merhabalar efenim,

Okuduğum en değişik kitaplardan ve karakterlerden biriydi.Baş roldeki Lise adlı kızımız baya baya tuhaf bi karakter son ana kadar "deli midir nedir bu ya " deyip durdum açıkçası bi oraya bi buraya gördüğü her erkeğe "tipim değilsin" deyip durması aslında bu cümlesiyle bambaşka bir şeyi kastetmesi ve biz kitabın sonuna kadar bunu anlamamız.Kitap akıcılık açısından da biraz sıkıntılıydı bence nerde ne olduğunu çoğu zaman anlayamadım değişik bir tempoda gitti daha sonra da hiç beklenmedik bir sonla bitti.

Ölmeden Önce Okumanız Gereken 1001 Kitaptan Biri

Zamanının ötesinde bir yazardan zamanı parçalayan bir klasik: Sürücü Koltuğu. Muriel Spark, okuru üzerinde şok etkisi yaratan bu romanı anlatıda sıçrayışlarla kurguluyor; olaylar, polisiyeden romansa, gerilimden travmaya ve ölüm arzusuna uzanarak gelişiyor. Tek yönlü bir biletle seyahate çıkan bir kadın, kendi çizdiği kadere doğru son sürat ilerliyor ve direksiyon başında kim olursa olsun, bütün yollar aynı yere ulaşıyor. Spark’ın kalemi ince ayrıntılarda gizli savrulma anlarını olduğu gibi, olanca tuhaflığıyla betimliyor; tekniği, anlatıyı kendi mantığı uyarınca gelişen bir kâbus kadar kişisel ve karanlık bir deneyime çeviriyor.

Sürücü Koltuğu, hâkimiyetin bizde olduğu yanılgısı sayesinde yol alabildiğimiz hayatlarımızı derinden sarsmakta kararlı, sert ve müdanasız bir roman.


1 yorum:

Kitap - Taşların Anlattığı Clara Dupont Monod

 Herkese merhabalar efenim, Çalıştığım okuldaki edebiyat öğretmeni olan arkadaşım benim de iyi bir okuyucu olduğumu öğrendiğinde yeni aldığı...