12 Mart 2024 Salı

Kitap - Yüzücüler Julie Otsuka

 Herkese merhabalar efenim,

Daha önce Tavana Arasındaki Buda kitabını okuduğum Japon yazar Julie Otsuka'nın yine çok satanlara giren yeni kitabı Yüzücüler den bahsedicem bugün sizlere.Yine baş kahramanın olmadığı ve üçüncü tekil kişi olarak anlatılan bu kitapta bir yüzme havuzu etrafında birleşen insanların hikayesini anlatıyor.Küçük bir topluluğun ortak duyguları ve dertleri diyebiliriz.Olaylardan çok düşünce ve akış metni gibi ilerliyor kitap.Ayrıca puntosundan mıdır,üslubundan mıdır nedendir bilinmez bu kitapta bir önceki kitap gibi okuması aşırı akıcı 2 günde hatta tek oturuşta dahi bitirebileceğiniz bir kitap.

“Yerüstünde önü alınamayan yangınlar, hava kirliliği alarmları, benzeri görülmemiş kuraklıklar, makinelere sıkışan kâğıtlar, öğretmen grevleri, ayaklanmalar, devrimler, dayanılmaz derecelere yükselen rekor sıcaklıkla geçen yazlar varken aşağıda, havuzda sıcaklık hep yirmi yedi gibi tatlı bir derecede seyrediyor.”

Yüzücüler, havuz rutinleri (yavaş, orta ve hızlı kulvarcılar) haricinde birbirleri için bilinmezler. Her biri, kaçışı kulaç atmakta bulduğu için orada. Ama havuzun dibinde bir çatlağın belirmesiyle, rahatın ve huzurun olmadığı acımasız bir dünyaya sürülüyorlar.

Yüzücülerden biri, Alice, yavaş yavaş hafızasını yitirmekte. Onun için havuz, sinsice sızan demansın karanlığına karşı son savunma hattıydı. Hızla bulanan zihni düne –çocukluğuna, toplama kamplarında geçen yıllarına– doğru kaçarken, uzun süre önce koptuğu kızı giriyor bugününe, geç de olsa. Annesinin hastalığının yıkıcı ilerleyişine tanık olurken, ilişkilerinin kuruyup çölleşen paramparça arazisinde yolunu bulmak zorunda.

Anneler ve kızları, keder ve anılar, sevgi ve geri dönüşsüz kaybın kulvarlarında yüzen Yüzücüler, efsunlu ve unutulmaz bir düş.



1 yorum:

Fantastik Film : V for Vengeance

 Herkese merhabalar efenim, Bayramın ilk gününde annemler yengemlerle birlikte Amasyaya gitmişlerdi.Beni de kuzenimin evine bıraktılar.Biz d...