5 Kasım 2020 Perşembe

Kitap - Nefaset Lokantası Tuğba Doğan

 Herkese merhabalar efenim,

İş yerinde okumak için götürdüğüm kitaplardan biri de bu kitap oldu.Booktuberları okurken gördüğüm ve merak edip aldığım bir kitaptı.Yerli edebiyattan hele de güncel yazarlardan bir şey okumayalı uzun zaman olmuştu.Tuğba Doğan'ı ilk defa bu vesileyle duymuş ve okumuş oldum.Kitaba gelicek olursak aslında 125 sayfa bir şey ama bana dili bi tık ağdalı ve ağır geldi nedense o yüzden biraz daha yavaş okuma hızıyla okunacak bir kitap olduğunu anlayınca iş yerine getirmek istedim burada fırsat buldukça 10 sayfa 10 sayfa okuya okuya kitabı 2-3 hafta da anca bitirebildim.

“Hatırlamak kalbin düşünmesidir. Bırak kalbin düşünsün. Hatırla.”

Varoluşu anlamsız bulanları anlamıyordu. Ona göre varoluşun sorunu nihayetinde anlamsız değil aşırı anlamlı olmasıydı. Katlanması zor olan da anlamsızlığı değil sonsuzcasına uzayıp giden anlamlarıydı. Şu sakin sakin yürüyen insanların kafalarının içinde ne dolaplar, ruhlarında kim bilir ne tufanlar dönüyor, bedenlerinin içindeki katilleri, maktulleri, âlimleri, adileri saklamak için kim bilir nasıl mucizevi bir mücadele veriyorlardı.

Bir ay önce, on altı yıldır çalıştığı gazeteden kovulmasının ardından Türkiye’yi terk edip Rio de Janeiro’ya yerleşme kararı alan gazeteci Salih’i, yıllardır müdavimi olduğu Nefaset Lokantası’nda, neredeyse ailesi haline gelen lokanta sahiplerinin düzenlediği veda yemeğinde başka bir “sonun başlangıcı” beklemektedir.

Salih’in, kendi deyimiyle “zehirlenmiş bir topraktan” gitme hayali önce bir geçmiş aşk hikâyesine, sonra çocukluk hikâyesine takılır. Belleğin labirentlerinde geçmişe yapılan bu yolculukta iç içe geçen zaman parçaları, bir yandan bugüne bulaşıp onu belirsiz bir boşlukta asılı bırakırken, bir yandan da geleceği bulanıklaştırır.

Musa’nın Uykusu ile tanıdığımız Tuğba Doğan ikinci kitabı Nefaset Lokantası ile günümüz Türkiyesi’nde hayatın somut gerçeklikleriyle boğuşan bireyin açmazlarını, ana karakteri Salih’in bakış açısıyla ele alırken, zaman ve coğrafya ikiliğinin kıskacında dile gelen varoluşun içsesini de anlatıya dahil ediyor.

Kişi arzusuysa coğrafya kaderdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kitap - Aşkın Suçları Marquis De Sade

 Herkese merhabalar efenim, Aşkın Suçları (Les Crimes de l'Amour), ünlü Fransız yazar Marquis de Sade'ın 1800'lü yılların sonlar...