13 Eylül 2024 Cuma

Kitap - Batak Andre Gide

 Herkese merhabalar efenim,

Kız kardeşiminde ben de görünce şaşırdığı ve bir çok kişi tarafından da sevilen bir yazar olan Andre Gide'den Amazon indiriminde merak edip bir kitap aldım.Kitabı okuyup bitirdim zaten 100 sayfa ancaydı herhalde tam hatırlamıyorum şimdi ama ne anladın derseniz hiç bir şey cevabını vereceğim.Sadece Batak adlı bir kitap yazan yazarımız var baş kahraman olarak kitabını yazarken ki kısa hikayesini okuyoruz ama şiirsel sözler dışında pek bir şey olduğu yok.Neden bu kadar popüler bir yazar hiç bilemedim ama bana göre biri olmadığı kesin.

Batak, yazar başkahramanın sanatsal üretiminin sancısına, eylemsizliğine odaklanır. Bu kahraman çırpınan fakat ilerleyemeyen bir kişinin hikâyesini merkeze aldığı “Batak” adlı romanına çalışmaktadır. Bir bakıma Vergilius’un Tityre’ini anlatır; onunkine benzer bir tarlaya sahip ana karakter oradan çıkmak yerine, orada kalmaktan mutludur. Başkahramansa, romanının anlatıcısının aksine, münzeviden başka her şeydir. Dostlarıyla vakit geçirmekten keyif alır, Paris edebiyat dünyasında yazdığı kitabı anlatır, onların düşüncelerini dinler –ki bu pek de gurur verici değildir ve elbette bunlar kitabın bir parçası haline gelir. André Gide bir bakıma yazma sanatını ve çelişkilerini de ortaya koyar.

Batak, André Gide’in kendini hicvettiği tek eser, güçlü ve nitelikli bir üstkurmaca çalışması…



1 yorum:

Kitap - Kekeme Çocuklar Korosu Tarık Tufan

 Herkese merhabalar efenim, Elimdeki son kalan diğer Tarık Tufan kitaplarını da bitirdikten sonra bir daha almayacağım.Bu da güya roman diyo...