13 Eylül 2024 Cuma

Kitap - Batak Andre Gide

 Herkese merhabalar efenim,

Kız kardeşiminde ben de görünce şaşırdığı ve bir çok kişi tarafından da sevilen bir yazar olan Andre Gide'den Amazon indiriminde merak edip bir kitap aldım.Kitabı okuyup bitirdim zaten 100 sayfa ancaydı herhalde tam hatırlamıyorum şimdi ama ne anladın derseniz hiç bir şey cevabını vereceğim.Sadece Batak adlı bir kitap yazan yazarımız var baş kahraman olarak kitabını yazarken ki kısa hikayesini okuyoruz ama şiirsel sözler dışında pek bir şey olduğu yok.Neden bu kadar popüler bir yazar hiç bilemedim ama bana göre biri olmadığı kesin.

Batak, yazar başkahramanın sanatsal üretiminin sancısına, eylemsizliğine odaklanır. Bu kahraman çırpınan fakat ilerleyemeyen bir kişinin hikâyesini merkeze aldığı “Batak” adlı romanına çalışmaktadır. Bir bakıma Vergilius’un Tityre’ini anlatır; onunkine benzer bir tarlaya sahip ana karakter oradan çıkmak yerine, orada kalmaktan mutludur. Başkahramansa, romanının anlatıcısının aksine, münzeviden başka her şeydir. Dostlarıyla vakit geçirmekten keyif alır, Paris edebiyat dünyasında yazdığı kitabı anlatır, onların düşüncelerini dinler –ki bu pek de gurur verici değildir ve elbette bunlar kitabın bir parçası haline gelir. André Gide bir bakıma yazma sanatını ve çelişkilerini de ortaya koyar.

Batak, André Gide’in kendini hicvettiği tek eser, güçlü ve nitelikli bir üstkurmaca çalışması…



Kitap - Kraliçenin Pireleri Tarık Tufan

 Herkese merhabalar efenim,

Bugün iş yerinde sabahtan beri müthiş bir yoğunluğum vardı.Havalarda fena sıcak bunalımdan yoğunluktan anca buralara zaman bulabildim.

Tarık Tufan okumayı çok sevdiğim bir yazar olduğu için Amazon indiriminde indirime girmiş olan kitabını buldukça alıp okumaya çalışıyorum.Külliyatını tamamlamak istiyorum asıl amacım o elbette ama ilk defa bir öykü kitabını okudum ve nedense pek iyi bulmadım bence kendisi romancılıkta daha iyi.Daha çok deneme tadında yazılmış şiirsel öyküler gibi ama bi olay yok daha çok kendi hayatında kendi kendine yaşarken memleket manzaralarında bir şeylere kurulmuş ve hikaye diye bunu yazmış ama nedense 1 günde okumama rağmen bende bi iz bırakmadı hatta beğenmedim dahi diyebilirim.

Tarık Tufan geçmişten bugüne, sokak sokak, oda oda yaralarımıza dokunuyor.

Kraliçenin Pireleri, boğucu bir dünyada mahsur kalmış yazarın çıkış arayışları; dünyaya ve Türkiye’ye hem içeriden hem dışarıdan bakış denemeleri; şehrine dair, tutkulu, yalın ve isyankâr satırları…

“Kentin üstü başı bakımsız sokaklarını merhametli kadınlar emzirip, büyütüyor.Saçlarından göç etmeyi becerememiş, zayıf kırlangıçlar dağılıyor sokaklarımıza. Gözkapaklarına gizlenmiş bereketli bulutlar yağmurlarını saçıyorlar üzerimize. Bizim sokaklarımızı kadınlarımız teselli ediyor.”



11 Eylül 2024 Çarşamba

Fantastik Film : Nope

 Herkese merhabalar efenim,

Jordan Peele kafasını sevdiğim yönetmenlerden biri.Genelde siyahilerle çalışıyor tabiki de kendisi de bir siyahi olduğu için.Değişik ve aklı oyalayan yapımları var o yüzden her eserini takip edip izlemeye çalışıyorum.Bunlardan biri de Nope idi.Aslında ilk çıktığı zamandan beri izlemek için gözüme kestirmiştim ama Netflix e gelince izlemek daha yeni nasip oldu.Uzaylılarla savaş temasına yine kendi gözünden bakarak ele almış.Bu tarz yapımları seviyorsanız bence bakabilirsiniz.Peele'yi Kapan,Biz gibi yapımlarından hatırlayabilirsiniz.

Yönetmen “siyah adam günü kurtarır” söylemini biraz daha ileri götürüyor ve Nope filminde dünyayı kurtarmaya girişiyor. Amerikan kırsalında yaşayan ve filmlere eğitimli atlar kiralayan İki kardeş, Dünyaya beslenmek için gelmiş alışık olmadığımız formda bir uzaylıya karşı mücadele veriyor.




10 Eylül 2024 Salı

Romantik Komedi Filmi : Ticket To Paradise

 Herkese merhabalar efenim,

İşten gelince şu aralar acayip yorgun oluyorum.Okul yeni başladığı için işler çok yoğun oluyor eve gidince sadece duş alma ve yemek yeme işlemini yapıp uyuyorum.Genelde yemekten sonra dondurma mı ya da yemek sonrası tatlımı alıp Netflix den film açıyorum.George Clooney ve Julia Roberts ikilisinden yeni bir romantik komedi gelmiş.Eski nostaljik filmler tadında olmasa da bu ikiliyi severim o yüzden yine filme şans vermek istedim ama bu kadar yaşlı insanların aşkı da ünlü olsalar bile beni pek açmıyor sanırım.Daha çok 30 yaş grubu ya da daha altı insanların aşk filmlerini izlemeyi seviyorum çünkü daha çok özdeşim kurabiliyorum.

Ticket to Paradise, evlenmek üzere olan kızlarına mani olmak için birbirileri arasındaki anlaşmazlıkları arkalarında bırakarak birlikte hareket eden boşanmış bir çiftin hikâyesini anlatıyor.




9 Eylül 2024 Pazartesi

Fantastik Film : Beetlejuice Beetlejuice

 Herkese merhabalar efenim,

Bugün okullar açıldığı için sabahtan beri bi karşılama telaşı içindeydim.Herkesi yerli yerine oturttuk da odamda yalnız başıma kalınca bugünün postunu da bi yazayım dedim.Dün hayatımda ilk defa kendi başıma sinemaya gittim sabah 11.30 seansına gittiğim için sinema da sadece ben vardım :D Bundan sonra böyle kimsenin keyfini bekleyecek değilim hiç bir şey için hele de canımın yapmak istediği şeyler için.Bu arada dün bi gaza gelip açık öğretimden ön lisans aşçılık bölümüne kaydoldum Anadolu Üniversitesinin.Aşçılıkla ilgili bir gelecek planım yok ama ben daha çok hobi gibi  okumak istiyorum üstüne bir de diplomam olursa ne ala hayatın ne getireceği belli olmaz.Her zaman aşçılığa ve yemeklere karşı bi ilgim oldu bir de bunu diplomayla taçlandırırsam benim için ayrı bir yeri olacak.

36 yıl sonra aynı ekiple ekranlara dönen Beetlejuice 2 filminden bahsedicem olursak Jenna Ortega,Monica Belluci gibi isimlerde eklenmiş kadroya ve yine ilk film kadar eğlenceli bir yapım çıkmış ortaya ben gayet eğlenerek izledim,tavsiyemdir.

Bir aile üyesinin kaybı üzerine bir araya gelen ve Winter River kasabasındaki perili eve geri dönen Deetz Ailesi, genç Astrid’in hâlâ içinde bir yerlerde Beetlejuice’un hayaleti gezinen Maitland çiftine ait kasaba maketini keşfetmesi ve yanlışlıkla diğer tarafında ölüler diyarı bulunan kapıyı çalmasıyla yaşanacak son derece dramatik bir kaderle karşı karşıya kalıyor. Tüm bu kargaşanın ortasında Deetzlerin yolu eski karısı tarafından intikam için aranan ve aklı hâlâ Lydia ile evlenmekte olan Beetlejuice ile bir kez daha kesişiyor.




7 Eylül 2024 Cumartesi

Kitap - Kaplan Adam Eka Kurniawan

 Herkese merhabalar efenim,

Sanırım ilk defa Endonezya edebiyatından bir kitap okuyorum.Man Booker ödüllerine 2016 da aday olmuş bir kitaptı bir de Amazon da indirim halinde görünce merak edip alıp okudum ama sonu,başı,ortası başka hikayeler anlatan tuhaf akıcı da olmayan bir kitap.Fantastik bir kitap sanarak başladım ayrıca cinayet gizem kitabı falan sandım ama öyle de değildi arada kadın şiddetinden falan bahsettiği yerler bi ilgimi çekti onun dışında okurken kafa karıştıran kimin kim olduğunu anlayamadığım ve anlam veremediğim bir kitap oldu.

Ressam Enver Sedat’ın cesedi bulunduktan kısa süre sonra polis, katilin o olduğundan hiç kuşku duymaksızın Margio’yu tutukladı. Fakat uysal ve saygılı bir delikanlı olarak bilinen Margio’yu bir adamın boğazına dişlerini geçirip onu böyle vahşice katletmeye iten şey, kasaba halkının merakını celbeden bir sır olarak kalacaktı.

Şairane, küstah üslubu ve politik tavrıyla Kaplan Adam, trajik ve acımasız bir evlilikle bağlanan iki sorunlu ailenin ve o kadere damgasını vuran, bedeninde doğaüstü, dişi bir beyaz kaplanı gizlemek dışında tamamen sıradan bir delikanlının, Margio’nun hikâyesi. Aynı zamanda yakın geçmişindeki şiddet ve istismarın etkileriyle boğuşan, adalete susamış, efsaneler ile gerçek dünyanın birbirine girdiği, kırsal ve yoksul Endonezya'nın cüretkâr portresi.



6 Eylül 2024 Cuma

Kitap - Kayıp Kızın Hikayesi Elena Ferrante

 Herkese merhabalar efenim,

Söve saya nihayet kitabın sonuna geldim.Ne gıcık karakterlerdi yarrabi ! Baş karakterimiz dahil herkes o kadar salak ve çarpık ilişkiler içinde ki artık ağzımı açarak okudum " bu kadar da olmaz artık yeter yani " dedim her saçmalık karşısında.Eğer bu kitaptakiler yazarın kendi hayatında başından geçenlerse ve gerçeklerse ne hayatlar var demekten kendimi alamayacağım.Sabah 9 akşam 5 ben sıkıcı hayatımdan gayet memnunun arkadaşlar.Bi adam sevdik evlendik o da tırt çıktı arada bi boşandım hayatıma öyle bi renk geldi :D Onun dışında bu sakin ve sıkıcı hayata devam yani.Şöyle hayatım olacağına sıkıcı bir hayatım olsun daha iyi.Rutinler ve sıkıcılık iyidir insanın konfor alanı gibisi yok :D

Kocasını ve Floransa’daki hayatını geride bırakan Lenu, tam anlamıyla tabulara meydan okuyup sevgilisiyle Napoli’ye taşınır. Ne de olsa zoru başarmış, artık ünlü bir yazar olarak toplumda yer kazanmıştır. Lila’ysa, zekâsı ve girişimciliğiyle refaha kavuşsa da kendini bir türlü doğup büyüdüğü şehirden kurtaramaz. Başarısı onu yaşadığı dünyanın damarlarına nüfuz etmiş nepotizmle, şovenizmle, maçolukla, şiddetle burun buruna getirir. Her şartta reddettiği bu dünyanın içine düşmesi de ancak ondaki gizli lider ruhunu ortaya çıkarmaya yarar. Zira Lila, duracak, akıllanacak, boyun eğecek biri değildir.



5 Eylül 2024 Perşembe

Romantik Film : Güneşi Söndürmem Gerek

Herkese merhabalar efenim,

Emre Gül'ün romanından beyaz perdeye uyarlanan film Netflix de yer alıyor şu anda.Romantik film olmasına rağmen içinde gizem,aksiyon ve elbette gençlik dramaları katmışlar bence çok da güzel olmuş.Bir önceki izlediğim berbat film romantik gençlik filmi çekmek neymiş bi öğrensin bu filmden bence.Serra Arıtürk haricindeki diğer oyuncuların hepsini ilk defa bu filmde gördüm ama çaylak oyuncu olmalarına rağmen oyunculukları göze batmıyor bence senaryo ile ayrı bir hava oluşturuyor.Kitap aslında bir serinin ilk kitabıymış diğer kitapları da çekilir mi bilmiyorum eğer çekilirse ve Netflix de yayınlarsa izlerim diye düşünüyorum.

Güneşi Söndürmem Gerek, sevgilisinin kaybıyla hayatı alt üst olan Umut'un hayatına odaklanıyor. Umut, kendisi için mükemmel olabilecek bir hayat süren bir gençtir. Ancak onun hayatı, hayatındaki en değerli varlığı sevgilisi Anıl'ı kaybetmesiyle alt üst olur.




4 Eylül 2024 Çarşamba

Aksiyon Filmi : Trigger Warning

 Herkese merhabalar efenim,

Pazar sinemasında bu hafta eskiden beri çok severek takip ettiğim ve hiç yaşlanmadığını düşündüğüm şarap gibi kadınlardan biri olan Jessica Alba'nın aksiyon filmi Trigger Warning var.Netflix de Tetikte olarak geçiyor oradan izleyebilirsiniz.Başrolün kadın olduğu aksiyon filmlerini izlemek bence ayrı bi keyifli oluyor.

Film, yetenekli bir Özel Kuvvetler subayının, büyükbabasının ölümünden kısa bir süre sonra onun barını sahiplenmesini ve çok geçmeden kendini memleketinde kol gezen şiddet çetesiyle anlaşmazlık içinde bulmasını konu alıyor.



3 Eylül 2024 Salı

Kore Dizisi : Lovely Runner

 Herkese merhabalar efenim,

Tatil zamanımda boşluktan izlediğim ama çok sevdiğim bir Kore dizisinden bahsetmek istiyorum bugün sizlere.Aslında benzer temalarda diziler görmüştüm ama bu dizi de konu ilk başlarda da olsa bence çok iyi ve duygulu bir şekilde işlenmiş.Başrol kızın olduğu fantastik diziler genelde çok iyi oluyor izlemeyi seviyorum.Baş rol erkeğimiz de bir kaç yapımda oynamış daha önce ama hiç hatırlamıyorum kendisini.Belki bu diziyle birlikte patlama yaşar da başka yerlerde baş rollerde görürsem o zaman bu dizinden onu hatırlarım.

Ryoo Seon-jae isimli bir yıldız hayatına son verdikten sonra onun en büyük hayranı Sol bir şekilde lisedeki zamanlarına ışınlanır ve onu korumaya çalışır. Birbirlerini kaçıran fantastik bir romantizm hikâyesi meydana gelir.



2 Eylül 2024 Pazartesi

Romantik Film : Sevmek Yüzünden

 Herkese merhabalar efenim,

Dün izin günümde Netlflix de bi gezineyim yeni gelen filmlere bakayım derken bu filmi gördüm.Kafa yormayan Romantik Komedileri severim açıkçası ama ne kadar felaket kötü bir film yapmışlar.Ayça Ayşin bile o kadar kötü oynamış ki daha önce bir kaç projesini izlemiştim ama bu kadar kötü değildi film de herkes acayip kötü oynamış,senaryo ve kurgu desen zaten çöp gerçekten bu filme harcanan emeğe ve paraya yazık olmuş bence.Netflix 'in hesaplarında ki yorumlara bakınca Türkler yine abartıyor sırf film Romantik Komedi diye yerin dibine sokuyorlar sandım ama cidden çok berbattı.Hellmark'ın buna benzer konulu bir filmini de izledim o kısım bile orijinal değildi yani.Yanlışıkla denk gelip izlemek isterseniz diye önden sizi bi uyarıyım dedim :D



Youtube - VLOG 93