18 Şubat 2022 Cuma

Kitap - Kopyalanmış Adam Jose Saramago

 Herkese merhabalar efenim,

Bugün yine tüm gün dershane vardı o yüzden baya yoruldum ama önümüzdeki 3 gün evdeyim tabi buna rağmen yinede ders konusunda çok yoğun olmam gerekiyor.İstanbul'a gitme nedenlerimizden biri de kuzenimin kulağında çınlama olmasından dolayı bir klinikte tedavi almasındandı sabahları güne orada başlıyorduk bi 30-45 dk kadar tedavisi sürerken bende bekleme odasında bekliyordum o sürede canım sıkılmasın diye Sude'den kendi kütüphanesinden bana kitap getirmesini istedim ve bana Saramago'nun okumadığım nadir kitaplarından biri olan bu kitabı getirdi.Aslında biz bu kitabı "Enemy" yani "Düşman" olarak zaten film versiyonunu izlemiştik daha ilk sayfadan o olduğunu anladım ama zaten kitabın en arkasında ki konu açıklama kısmında yazıyormuş :D Tabi film ile kitap arasında genelde dağlar kadar fark oluyor hele de bu kadar soyut kalan bir konuda.Başları birebir aynı olsa da işleniş şekilleri de helede sonları oldukça farklı birbirinden.

Tertuliano Máximo Afonso boşanmış, karamsarlık içinde tekdüze bir yaşam süren bir tarih öğretmenidir. Keyfi biraz yerine gelsin diye arkadaşlarının önerdiği bir filmi videoda izlemek üzere alır. Aynı gece evdeki gürültülere uyanınca filmin videoda kendi kendine oynadığını görür. Filmdeki figüranlardan biri kendisinin beş yıl önceki haline tıpatıp, ikiz gibi benzemektedir. Tertuliano bu adamın izini sürmeye çalışır; saplantıya dönüşen arayışının tedirgin edici, hatta dehşet verici sonuçlara ulaşacağını anladığında ve adamın kim olduğunu öğrendiğinde garip bir hikâye gibi başlayan olay, kimlik ve benlik üzerine karmaşık bir düşünceler silsilesine dönüşecektir. José Saramago'nun lirik bir anlatımla sunduğu bilinç akışı yöntemiyle okur, metropol yaşamının birey üzerindeki etkisini de bu olağanüstü hikâyenin katmanlarında buluyor. Kopyalanmış Adam sinemaya da Düşman adıyla uyarlanmıştır.

1 yorum:

Kitap - Beter Ol Mitat Karaman!

 Herkese merhabalar efenim, İlk kitabı o kadar çok beğendim ki hemen gidip ikincisini alıp bir nefeste okudum.Şu sıralar hasta oldum yine bo...