22 Haziran 2020 Pazartesi

Kitap - Kasiyer Sayaka Murata

Herkese merhabalar efenim,

“Lütfen, normal ol artık." bu cümle kitabı ve beni özetleyen bir cümle ama Keiko da ben de normal olmamakta direticez çünkü biz buyuz başkası olamayız başkası gibi davranamayız yoksa mutsuz oluruz , mutlu gibi görünen ama içten içe mutsuzluktan ölen diğer insanlar gibi. Okuması çok zevkli Japon edebiyatından bir kitap daha dün iş yerinde okuyup bitirdim hemen.

Otuz altı yaşındaki Keiko Furukura, bir süpermarkette on sekiz yıldır kasiyerlik yapıyor. Kurallar basit: İşe zamanında geliyor, ürünleri raflara yerleştiriyor, müşterilere güler yüz gösteriyor. Müdürler değişiyor, çalışanlar değişiyor ama Keiko kasiyerliğe devam ediyor. Düzgün bir iş bulmasını, evlenmesini öğütleyenlerin sözüne kulak asmıyor. Derken bir gün... Yazarlığın yanı sıra yarı zamanlı kasiyerlik yapan Sayaka Murata, Kasiyer’de unutulmaz bir karakter yaratıyor. Aile, iş yeri, evlilik gibi kurumları masaya yatıran Murata, yarattığı karakter üzerinden topluma tek bir soru yöneltiyor:

“Başka bir arzunuz?”

“Japonya seyahatimde elimden bırakamadım. Karanlık, rahatsız edici, eğlenceli.”

Elif Batuman

“Tuhaf ve kolay akıldan çıkmayacak bir hikâye.”

Times

“Sayaka Murata harika bir yazar.”

Rabih Alameddine

(Tanıtım Bülteninden)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kitap - Garson Matias Faldbakken

 Herkese merhabalar efenim, Norveç edebiyatı çok sevdiğim ya da takip ettiğim bir edebiyat değil açıkçası.Soğuk ve bence sıkıcı bir edebiyat...