6 Ağustos 2020 Perşembe

Kitap - Gönül Natsume Soseki

Herkese merhabalar efenim,

Murakami okuduğum kadar Murakami'nin beğendiği ve övdüğü ve kitaplarında da atıflarda bulunduğu yazar ve kitapları okumaya çalışıyorum.Bunlardan biri elbette Natsume Soseki.Mutlaka her kitabında kendisinden bahsediyor Murakami.

Kitap kabaca üç bölümden oluşuyor.İlk bölümde baş kahramanımızın hayat hikayesine ve elbette çok saygı duyduğu ve sevdiği gizemli hocasını anlatıyor kahraman bakış açısıyla.İkinci bölümde kahramanımızın kendi ailesiyle olan hikayeleri okuyoruz ve bence bu kısımlar aşırı sıkıcıydı asıl anlatılmak istenen üçüncü bölümde oluyor zaten.Üçüncü bölümde hocası ve kahramanımız mektuplaşıyorlar ve hocanın bu gizemli hallerinin nedenini anlamış bulunuyoruz.

Spoiler vermek istemiyorum ama kitap Mayakitap Yayınevinden çıkmış ve içerikle kapak tasarımı bence birbirine hiç uymamış.Bi kere asıl olayların geçtiği kişiler içinde bi kadın yok gidip de sırf Japon yazar diye geleneksel Japon giysileri içinde bir kadın çizimi koymaları acayip saçma olmuş.Bana kalsa bu kitabı başka yayınevinden okumak isterdim sırf bu alakasız kapak tasarımı yüzünden ama maalesef ki bu kitap aktif olarak satışta sadece bu yayınevinde var.


İki isimsiz karakter arasında gelişen incelikli ve dokunaklı dostluğun hikâyesi…

Genç bir üniversite öğrencisi, tatil yerinde tanıştığı ve “hocam” diye söz ettiği adamla günden güne güçlenen bir dostluk kurar. Yıllardır taşıdığı sırrın ağırlığıyla kendini dış dünyaya ve hayata kapatan hoca, yavaş yavaş genç dostuna içini dökmeye başlar. Natsume Soseki, bu iki karakterin ilişkisini ve gencin hocasını anlama çabasını anlatırken yirminci yüzyılın başlarında Japonya’da gerçekleşen kültürel değişimin sonucunda doğan kuşaklar arası farklılıklara da ışık tutuyor.

Dostluklar, aile ilişkileri ve insanı ebedi yalnızlığından kurtarabilecek her şeyi irdelerken insanoğlunun karmaşık ruhsal durumuna unutulmayacak bir incelikle yaklaşıyor.

Natsume Soseki, modern Japon romancılığının sembol ismi.

- Haruki Murakami -

(Tanıtım Bülteninden)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Fantastik Film : V for Vengeance

 Herkese merhabalar efenim, Bayramın ilk gününde annemler yengemlerle birlikte Amasyaya gitmişlerdi.Beni de kuzenimin evine bıraktılar.Biz d...