19 Ağustos 2020 Çarşamba

Kitap - Talebe Tara Westover

 Herkese merhabalar efenim,

Bugün yine kurumda oldukça hareketli bir gün olduğu için eve gelince anca blog yazmaya zaman bulabildim.Bu arada 1 haftadır elimde süründürdüğüm kitabı da bitirmiş oldum.

"Talebe" yılın en iyi kitabı seçkilerinden biri aslında.Ayrıca 2018 Goodreads Okur Ödülü de var.Kitabı bir çok blogda da görünce elbette çok merak ettim ve indirimde yakalayınca da hemen aldım elbette.Beklediğimden çok daha farklı bir kitaptı aslında.Aşırı inançların,ailenin bir kızın hayatını nasıl etkileyebileceğini ve bir kadının isterse neler neler yapabileceğini gösteren bir "başarı hikayesi" okumuş oldum.Mormonluk diye bir mezhep olduğunu da ilk defa bu kitaptan duymuş oldum sonradan algıda seçicilik mi oldu mu bilemiyorum ama bu kelime bir çok yerde daha karşıma çıktı benim.Bizde nasıl aşırı dinci insanlar varsa bu da Hristiyanların aşırı dinci kesimlerinden ama aynı zamanda anarşik bir yapıları da olduğu için bizimkinden biraz daha farklılar.Anladığım kadarıyla mormonlar amişler gibi kendi düzenlerini kurmuşlar ve devletin her şeyine karşılar hatta hastanelerine,eğitimlerine bile.Evde eğitim alan bir kızın Cambridge'e giden hikayesi ...

Tara Westover’ın bir doğum belgesi olmadı. Okul kaydı yoktu çünkü hayatında hiçbir sınıfa ayak basmamıştı. Tıbbi dosyası yoktu çünkü babası tıp biliminden ziyade kıyamete inanıyordu. 

Çocukluğunda Mormon babasının bağnazlığa, erkek kardeşinin  şiddete teslim oluşunu izledi. Ve on altı yaşına geldiğinde Tara kendi kendini eğitmeye karar verdi. Bilgiye duyduğu açlık onu Idaho’nun dağlarından çok uzaklara, okyanusların ötesine, bir kıtadan diğerine, Harvard’dan Cambridge'e taşıdı. Neden sonra aklına şu soru düştü: “Acaba fazla mı uzağa gittim?”, “Eve dönmenin hâlâ bir yolu var mı?”

Çıktığı günden itibaren dünya çapında büyük övgü toplayan, pek çok yayın organı tarafından yılın kitabı seçilen ve şu ana dek 40 dile çevrilen Talebe bir kendini inşa öyküsü. Tara Westover, hiddetli bir sadakatle bağlandığı ailesinin, eğitim sayesinde yaşadığı değişimin ve ayrılık kederinin hikâyesini bizzat kendi hayat hikâyesini büyük yazarlara özgü bir içgörüyle anlatıyor. Yürek burkan ve umut saçan bir hikâye bu.

“Sarsıcı. . . Tara Westover’ın hayat hikâyesi sıra dışı ama kitabın merkezindeki sorular hepimize dair: Sevdiklerimiz için kendimizden ne kadar ödün verebiliriz? Büyüyebilmek için onlara ne kadar ihanet edebiliriz?”

- Vogue

“İlham verici.”

- Bill Gates

“Muhteşem.”

- Stephen Fry

“Olağanüstü.”

- Barack Obama

(Tanıtım Bülteninden)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Fantastik Film : V for Vengeance

 Herkese merhabalar efenim, Bayramın ilk gününde annemler yengemlerle birlikte Amasyaya gitmişlerdi.Beni de kuzenimin evine bıraktılar.Biz d...