7 Nisan 2021 Çarşamba

Kitap - Öğrenci Kız Osamu Dazai

 Herkese merhabalar efenim,

Dün akşam uzun soluklu okumadan sıkılıp araya kitaplığımda okumayı bekleyen tek gecelik -50 sayfalık- bir uzun hikaye almak istedim.Yeni aldığım kitapların içinde nihayet bu kitabıyla tanıştığım ve o 50 sayfayı da bana çok severek okutan Osamu Dazai vardı.Genç,öğrenci olan bir Japon kızın kendi dilinden günlük sıradan hayatını okumak nedense benim çok hoşuma gitti "keşke devamı da olsaydı" diye düşündürdü aslında bu Dazai'ye hayranında gönderilen bir günlükmüş Dazai bunu kendi yazarlık yeteneği ile de birleştirerek bir uzun öyküye çevirmiş.Ben kendisinin dilini de acayip merak ettiğim için bundan sonra ki Mayıs kitap alışverişim de kendisinin diğer kitaplarına da yer vermek istiyorum.

Bir okurunun kendisine gönderdiği günlüklerden esinlenerek yazdığı Öğrenci Kız’da Osamu Dazai bir Tokyo banliyösünde yaşayan isimsiz bir genç kızın bir gününü anlatıyor. Aklına takılan şarkıları, yolda düşündüğü ve gördüklerini, günlük yaşama dair ayrıntıları ve içten içe duyduğu hüznü büyük bir başarıyla ve empatiyle resmetmeyi başarıyor. Yaşama hep çarpıcı bir dürüstlükle bakmış Dazai’nin bir gün kadar kısa romanı, gençlerin sesini ve düşüncelerini çekinmeden aktaran ilk modern yapıtlardan biri.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kitap - Kimdir Bu Mitat Karaman? Doğu Yücel

 Herkese merhabalar efenim, Geçmiş zamanın birinde iş arkadaşım bana Doğu Yücel'in kitabını önermişti bende okuyup çok beğenmiştim adamı...