14 Mayıs 2021 Cuma

Kitap - Kızların Suskunluğu Pat Barker

 Herkese merhabalar efenim,

Bugün yine kitap postumuzla devam ediyoruz !

Yine kitap bloglarında ve çok satanlarda görüp konusuna hiç bakmadan aldığım bir kitap.Ben Kirke tarzında tamamen mitolojik karakterleri kurgu çerçevesinde birleştirip okuyucuya sunan bir kitap.Ben Kirke kitabında da aynı yorumu yapmıştım bu kitap hakkında da aynı yorumu yapıcam sanırım.Kitap okurken çok yormuyor akıcı bir kitap sonuna kadar kendini okutturuyor ama mitolojiyi aşırı seven biri değilim o yüzden çok dikkatimi çeken ya da severek okuduğum bir kitap olmadı sadece sonunu biran önce getirmek istedim o kadar.

Onu görmeden önce sesini duydum: Çığlığı surlarımızın içinde yankılanıyordu. Tanımak için onu görmenize gerek yoktu, şanı savaşacağı yerlere önceden gelirdi: Yüce ve zeki Akhilleus, tanrılara benzeyen Akhilleus… Ondan bahsederken bu isimlerin hiçbirini kullanmazdık. “Kasap” derdik biz ona.

Beni kendi şehrimden, tahtımdan kopardığı gün eski hayatıma dair her şey ardımda kaldı. Troya’yı almak üzere yola çıkmış bir ordunun kölesi, kardeşlerimi ve kocamı öldürmüş Akhilleus’un odalığıydım artık. Kim olduğunu önemsemediği bir ganimettim onun için, fazlası değil.

Neyi mi önemserdi peki? Şanını… çünkü pazarlık böyle yapılmıştı, hilekâr tanrıların ona verdiği söz buydu: Troya surları altında erken bir ölüme karşılık ebedi şan ve şeref. Ve ölümü yakındı, bunu biliyordu.

Ama bu hikâye savaşın nasıl şanlı olduğunu, erkeklerin ne kadar cesurca çarpıştığını anlatmayacak, o defalarca yapıldı. Hayır, bu tarihte unutulmaya zorlananların hikâyesi. Yine de unutulmayacağız, yıllar sonra bile anneler çocuklarına Troya şarkılarını söyleyecek, biz de onların rüyalarından eksik olmayacağız… kâbuslarından da.

Kızların Suskunluğu’nda Pat Barker, Troya Savaşı’nı Akhilleus, Odysseus ve Agamemnon gibi intikam peşindeki erkeklerin değil, onların gölgesinde kalan bir kadın olan Briseis’in gözünden anlatıyor ve İlyada destanına yepyeni bir bakış açısı getiriyor.

1 yorum:

  1. benimde bu siralar elimde bu kitap var ... beni de cok sarmadi ama bitirmeye calisiyorum . sevgiler ...

    YanıtlaSil

Fantastik Film : V for Vengeance

 Herkese merhabalar efenim, Bayramın ilk gününde annemler yengemlerle birlikte Amasyaya gitmişlerdi.Beni de kuzenimin evine bıraktılar.Biz d...