17 Haziran 2021 Perşembe

Kitap - Maymun Yılı Patti Smith

  Herkese merhaba efenim,

Bugün düne oranla daha iyi gibiyim kolum ağrısı geçti sayılır çok az arada sızlama oluyor o kadar.2.fazı da 29 Temmuz'dan sonra olucam sanırım Ağustos ortası gibi taşınacağımızı düşünürsek burda olurum diye düşünüyorum.

Bugün kitap postunda okumayı çok sevdiğim şarkıcı ve yazar olan Patti Smith'in en son çıkardığı anı kitabı "Maymun Yılı" var.Çin takvimi bizim takvimlerden biraz farklı biliyorsunuz ki.Maymun yılı yazarın anılarının geçtiği 2019 yılı oluyor.Sakin ve huzurlu bir yılmış herkes de olduğu gibi meğersem değerini bilememişiz.Yazar 2020 yani Fare yılından da bahsediyor.Onunda bizim gibi 2020'den çok büyük umutları vardı ama korona ile birlikte yıkılmış.Bu kitabı okurken nedense aklıma Fare yılı olan 2020 ile farenin temsil ettiği veba yani ölümcül hastalık yayılma olayı aklıma geldi.2020 Fare yılı , 2021 Domuz yılı.Domuzda özellikle Müslümanlıkta çok iyi bir şeyi temsil etmez biliyorsunuz ki.2022 sanırım Öküz'e denk geliyor.Öküz bence iyi şeyleri temsil ediyor gibime geliyor :)

National Book Award sahibi Çoluk Çocuk ve M Treni'nin yazarından, düşler ile gerçekleri unutulmaz bir yılın panoramasında iç içe geçiren, insanın içine işleyen bir kitap.

Patti Smith, San Francisco'nun efsanevi konser salonu Fillmore'daki yeni yıl konserlerinin ardından, kendini Santa Cruz sahilinde aylaklık yaparken bulur. Tek başına dolaşacağı bir yılın eşiğindedir. Bir sebep ya da süreyle kısıtlanmadan, kendi harikalar diyarına götürür bizi. Bir plandan çok polaroid kamerası ve tabelalar vardır burada. Şubat ayında, gerçeküstü bir ay yılının başlamasıyla, beklenmedik değişiklikler olacak, ortalık karışacak ve keder kaçınılmaz hale gelecektir. Bir yabancının dediği gibi, "Her şey mümkün. Ne de olsa bu yıl Maymun Yılı." Sürekli keşfeden, düşünen, yazan, müzmin meraklı Smith için maymun yılı, yaşamın girdabındaki değişimlerle –verilen kayıplar, ilerleyen yaş ve Amerika'nın dramatik siyasi iklimi– bir dönüm noktası olacaktır.

Smith'in kendine has polaroidleriyle süslenen, sürükleyici, zarif ve çoğu zaman da nüktedan bir kitap Maymun Yılı; içinde yaşadığımız çalkantılı günler için adeta bir mihenk taşı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Fantastik Film : V for Vengeance

 Herkese merhabalar efenim, Bayramın ilk gününde annemler yengemlerle birlikte Amasyaya gitmişlerdi.Beni de kuzenimin evine bıraktılar.Biz d...