1 Şubat 2021 Pazartesi

Kitap - Koşmasaydım Yazamazdım Haruki Murakami

 Herkese merhabalar efenim,

Bugün pazartesi nihayet benim için upuzun geçen zorlu bir haftadan sonra izin günümdeyim !

Bugün ayrıca Şubat ayının da ilk günü ! Ocak ayından kalan son kitabımı da bugün nihayet bitirdim artık Şubat ayı kitaplarına gönül rahatlığı ile başlayabilirim.Bence Ocak ayı kitap okuyabilme açısından benim için pek verimli geçmedi tabi bunda seçilen kitaplarında etkisi olduğunu düşünüyorum biraz daha zor okunan ve akmayan kitaplar okumak durumunda kaldım.Bunlardan biri de maalesef ki Murakami'nin bu kitabıydı :(

Bir Murakami kitabı hakkında böyle bir şeyi ilk defa söylüyorum sanırım ama bu kitabın bir roman değilde "deneme" türünde yazılmasına bağlamak istiyorum.Genellikle kurgu dışı bir şey okuyamıyorum okurken beni çok sıkıyor sadece "biyografi ya da otobiyografi" türünü okuyabiliyorum.Murakami'nin bu kitabı daha çok adından da belli olduğu üzere "koşmak" ya da yaptığı diğer sporlar üzerine bilen bilir benimde sporla hiç aram yoktur o yüzden sanım biraz da okurken sıkıldım bu kitabı.Murakami iyi bir yazar olmasının yanında iyi bir de koşucuymuş aklımda kalan tek şey bu oldu sanırım.Bu kitabı alırken Murakami Bey'in özel hayatıyla da ilgili daha çok bilgi sahibi olmak istedim ama bunun için yanlış bir kitabı seçtiğimi düşünüyorum.

"Murakami Bey, insan sizin gibi sağlıklı bir yaşam sürünce zamanla roman yazamaz hale gelmez mi?"

Arada sırada insanlar bu soruyu sorar bana. Roman yazmak, sağlıksız bir eylem; yazar olan kişi de sağlıklı olmak dediğimiz çemberden uzak bir yerde, mümkün olduğunca sağlıklı denemeyecek bir yaşam sürmek zorundaymış gibi.

Biz roman yazmaya çalıştığımızda, insanlığın temelinde bulunan zehir gibi bir şeyi istemesek de çekip çıkarır, görünür kılarız. Yazarlar az çok bu zehre maruz kalır. Bu zehir işin içine girmediği sürece, gerçek anlamda yaratıcılık eylemi ortaya konulamaz çünkü (tuhaf bir benzetmeyle söyleyeceğim ama balonbalığının zehirli kısmının aynı zamanda en lezzetli kısmı olmasıyla tıpatıp benzeyen bir durum galiba). Ama gerçekten sağlıksız olan şeylerle uğraşmak için insan mümkün olduğunca sağlıklı olmak zorundadır. Bu, benim tezim. Yani sağlıksız bir ruh bile, yine sağlıklı bir vücuda gereksinim duyar. İşte bu yüzden, böyle biri sanatçı olamaz, dense bile ben koşmaya devam ediyorum.

Haruki Murakami'den bir tutku olarak koşmak ve bu tutkuyla terbiye edilen yazma eylemi üzerine eşsiz bir metin... Koşmasaydım Yazamazdım kendini "utangaç biri" olarak tanımlayan yazarın belki de en kişisel kitabı.

(Tanıtım Bülteninden)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kitap - Kimdir Bu Mitat Karaman? Doğu Yücel

 Herkese merhabalar efenim, Geçmiş zamanın birinde iş arkadaşım bana Doğu Yücel'in kitabını önermişti bende okuyup çok beğenmiştim adamı...